Zer gertatzen da Ozpina eta bikarbonatoa nahastean?

Ozpina, urarekin nahas daitekeen likidoa da, 2 zapore garratza duena, alkoholaren hartzidura azetikotik datorrena, hala nola ardoarena eta sagarrarena. 

Ozpinak uretan azido azetikoaren% 3 eta% 5 arteko kontzentrazioa du. Ozpin naturalek azido tartariko eta azido zitriko kopuru txikiak dituzte.


Bikarbonatoa, bihotzerrea eta azido indigestioa arintzeko erabiltzen den azidoa da. 

Halaber, sodio bikarbonatoa agindu dezake odolaren edo gernuaren azidotasun maila jaisteko baldintza jakin batzuetarako.


Ozpina, azidoa eta bikarbonatoa nahastean, karbono dioxidoa sortzen da, sumendiaren kraterretik burbuilak ateratzen dituen gasa. Gasaren eraginez, nahasketa aparra zabaldu egiten da, botilatik ihes egin dezan.


Ozpina azido bat denez eta bikarbonatoa base bat. Base bat eta azido bat juntatzerakoan, erreakzio kimiko bat gertatu emaitzat gatza irtetzen da (acetato de sodio)+ura+dioxido de carbono. Eta erreakzio hau da burbujeoari lekua ematen diona.








1. Lehengo baso baten ozpin apur bat jarri behar da

2. Gero zikindu ezin den leku baten jarri basoa.

3. Basora bikarbonatoa bota.


Materiala:

- Bikarbonatoa

- Ozpina

- Baso bat

Iturriak: Zumendiaren experimentua

Iturriak: Youtubeko bideoa







Iruzkinak